torsdag 30 april 2015

Protector Q1

Protector bjuder på en ganska fin rapport, som vanligt. Tänkte bara sammanfatta hur jag ser på den kort:


Positivt:

 • Sjunkande kostnadsprocent som förväntat
 • Finfin, lönsam tillväxt i alla led
 • Riktigt starkt resultat, understött av stark avkastning på aktiedelen av portföljen
 • Fortsatt produktdiversifiering (ägarbytesförsäkringar står nu bara för 9% av total GWP, så risken vid en fastighetskrasch i Norge är betydligt reducerad)
 • Hög förnyelsegrad i SE/DK, riktigt låg CR i Sverige
 • Bra start på Q2 i SE
 • Möjligheter för fortsatt kraftig tillväxt flera år framöver pga. expansion till UK
 • Insiderägande 17.6%
 • Tilltag för att förstärka företagskulturen, IT-system m.m.
Negativt:
 • Ökad risk genom att öka aktieandelen av investeringsportföljen från 11.7% till 16.5% till redan höga börsvärderingar (börjar se farligt högt ut, tycker de borde fokusera på att sälja försäkringar - något de är riktigt duktiga på)
 • Svag start på Q2 i DK
 • Förhöjd risk pga. expansion utanför Norden (för tidigt?)
 • Offensiv guidning för 2015 med 15% antagen avkastning för aktiedelen


Protector äger nu aktier motsvarande ~18% av deras börsvärde, så vid en krasch kan vi få se kraftigt negativt resultat från Protector om de upprätthåller denna andelen. På lång sikt kan det vara positivt för aktieägarna om de klarar att uppnå en indexavkastning eller högre, men frågan är om de klarar det. Det verkar vettigt att hantera alla investeringar själva nu när portföljen är nästan 6 miljarder, och vi får hoppas att de goda resultaten från aktiedelen fortsätter.

Protector har fortfarande en relativt hög risknivå på grund av den kraftiga expansionen och offensiva aktieandelen i investeringsportföljen, men å andra sidan blir deras otroliga track-record bara längre och bättre. Investeringen är utan tvivel min bästa någonsin och jag har inte sålt en aktie, det kommer jag nog inte göra heller så länge det fortsätter så här, även om portföljandelen är oroväckande hög vid strax över 1/3. En börskrasch tror jag är den största kortsiktiga risken för Protector, men så länge de fortsätter operera sin försäkringsverksamhet framgångsrikt så kommer inte jag sälja på grund av röda siffror ett enskilt år (eller något kvartal), så jag är trots detta rimligt bekväm med att ha så mycket pengar i Protector. 

13 kommentarer:

 1. Klokt att du inte sålt några aktier i Protector. Många bloggare verkar ha sålt bort sig och inte förstått vilket guldägg det är. Man guidar 5,90 per aktie men brukar ligga lågt.
  GWP växte med 25 % under kvartalet, bolaget är konjunkturokänsligt, har stark balansräkning, bevisat bra företagsledning, har en kostnadseffektiv och skalbar affärsmodell är det då rimligt att aktien handlas på p/e 11-12 när i alla fall den svenska börsen snittar på p/e 17? Visst jag talar i egen bok då det är mitt klart största innehav men det är det förstås inte säg p/e 15 åtminstone så är vi på hundralappen (norsk). Men ok låt folk sälja sina aktier på p/e 11 -12 för om något år är vi antagligen på hundralappen med p/e 11 -12 också...:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar, ursäkta att jag inte har svarat tidigare. Hade antagligen sålt av en del om jag hade haft ISK, över 1/3 av portföljen är väl stor andel för vilket bolag som helst - men risken är inte svindlande heller.

   Visst är det ett fint & välskött bolag, vi får hoppas de inte gör någon blunder i framtiden :)

   Radera
 2. Jag var på en Paretodragning nyligen med Sverigechefen för Protector han var väldigt optimistisk för utvecklingen för rörelsen och trodde bra möjligheter att utmana i England där utvecklingen liksom i övriga Europa ligger efter Norden. Protector har stor kostnadsfördel sa han i England sitter en massa folk på försäkringsbolagen och stämplar papper när vi skickar mail... han la också till med ett snett leende vi behöver inte syssla med att att aktivera försäljningskostnaderna och syftade förstås på en bolag på V.. :) Jag tycker det ser väldigt bra ut och har ökat innehavet fast det redan var mitt klart största tror jag har en tenbagger här har varit med sedan 14 Nkr....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledningar har en tendens att vara optimistiska över sina rörelser, oavsett kvaliteten på verksamheten - så det gäller att vara kritisk. Vi får hoppas de har gjort sin "due diligence" och att England kan bli ännu en lönsam tillväxtmarknad för Protector, men jag oroar mig lite - inte tillräckligt för att sälja såklart - över att de gapar över för mycket, att de borde väntat lite till. Vi får se hur det går :)

   Radera
  2. Nej där håller jag inte med de tar ett land i taget och implementerar sin kostnadseffektiva modell. I England sätter de sig i Manchester med en tredjedel av kostnaderna mot dyra London och satsar bara ca 15 miljoner initialt.... jag har mina aktier långt in i byrålådan med nyckeln bortslängd...

   Radera
 3. Källa på att de bara satsar 15 Miljoner? Låter ju tryggt, men väl lite. Farligt att bli förälskad i ett innehav bara ;) Tack för dina kommentarer.

  SvaraRadera
 4. Källa på att de bara satsar 15 Miljoner? Låter ju tryggt, men väl lite. Farligt att bli förälskad i ett innehav bara ;) Tack för dina kommentarer.

  SvaraRadera
 5. Du får ut och röra på dig.... Det var vad Sverigechefen svarade på Paretodragningen på en rak fråga om Englandssatsningen. Om du läser på så har bolaget har dessutom kommunicerats att kostnaderna har man tagit höjd för i nuvarande vinstprognos så det verkar rimligt. Man börjar i liten skala och implementerar sin kostnadseffektiva modell. Samtidigt sitter de feta katterna med sina stora dyra administation t.om. ännu värre än i Norden....
  Visst kan du säga att jag är kär efter ha fått över 400 % på mindre än två år eller också kallar du det något annat... :) När bloggarna nu hyvlar friskt bara för att aktien gått upp ökar jag istället och framtiden får visa vilket som är rätt men på p/e 12 tycker jag att mina odds känns rätt bra... :)

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Osäkerhetsmomentet är väl avkastningen på investeringsportföljen men det folk verkar glömma när de säger att portföljen överavkastar nu är att den växer kraftigt med ca 25 % i årstakt.... Jag håller inte med dig om att 16 % aktier är för mycket då aktier över tid bevisligen är det bästa stället att ha sina pengar placerade och det är bättre att de ligger kring den nivån istället för att spekulera om börsutvecklingen. Som Buffett säger:
  "Stop trying to predict the direction of the stock market, the economy, interest rates, or elections."

  Visst kommer svackor men bäst att ligga lång i kvalité många har sålt bort sig på låga nivåer är de lekt "experter"...

  http://static.seekingalpha.com/uploads/2011/5/16/saupload_totalrealreturn.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Nej jag har inte läst på om alla detaljer kring Protector. Jag fokuserar på det som är viktigt och kommer inte ihåg mindre petitesser i huvudet.

   2. Min poäng var att "mina aktier är i byrålådan med nyckeln bortslängd" är ett farligt uttalande om vilket innehav som helst. Enligt mig är pris den viktigaste faktorn vid en investering och alla företag är till salu till ett visst pris - när de är tillräckligt övervärderade. Det är klokt att hålla nere sin aktivitet men man ska aldrig säga aldrig :)

   3. Att spekulera om börsutvecklingen är precis det jag tycker att man gör när man ökar andelen aktier i dessa tider av höga värderingar. Att ha aktier i portföljen är jag försiktigt positiv till, men hellre passiv än aktiv förvaltning och inte mer än runt 10% aktier. Vid en krasch på 50% kommer Protector i dagsläget göra en förlust på 9% av hela marknadsvärdet. 9% av hela Protectors börsvärde försvinner alltså vid en sådan krasch och den skulle reducera eget kapital per aktie från 19 kr till 12 kr.

   Radera
 8. Räknade lite mer noggrant på det: de äger 11,2 kr aktier/Protector-aktie, så 50% börskrasch = -5.6 kr VPA (isolerat sett).

  SvaraRadera
 9. Ok du har en poäng man bör behålla nyckel i fickan och följa värderingen men den måste upp väsentligt innan jag skulle sälja något så bra som det ser ut nu...
  Visst finns det en risk i investeringsportföljen, aktier är som du vet riskkapital och finns det potential så finns det risk men jag tycker risk/rewarden ser väldigt fin ut.. och jag följer caset i detalj vilket jag kan göra då jag jobbar med en koncentrerad portfölj. Aktier kan gå ner men min point är att över tid så är det bevisligen bästa stället att ha sina pengar. Försäkringsbolagen får inte placera som de vill jag tror inte aktiedelen får vara mer än ca 20 % eller något sådant. Jag tycker att bolaget ska ligga där konstant som sagt och då givetvis i kvalitetsaktier med riskspridnng och därmed inte spekulera i de kortsiktiga svängningarna. I Danmark valde man att gå in i en indexfond och det tycker jag man kan ha en del i.

  Kul att diskutera lite och än en gång bra att du inte hyvlat bort dig i guldägget de flesta i "bloggmaffian" verkar köra följa John och har hyvlat från 40-50 Nkr med motiveringen att akiten har gått upp... men de kanske behöver pengar till Vardias emission... tråkigt för de som åkt på en smäll p.g.a Vardias kokta böcker. Lärdomen där är väl att det inte går att prisa in sig om man inte har koll på sina kostnader något som Protector har stenkoll på...

  SvaraRadera