torsdag 23 januari 2014

Intressanta länkar


Här är lite länkar som jag har samlat på mig de senaste veckorna. Hoppas att de kan vara intressanta för mina läsare.

Utöver länkarna nedan så har innehavet Protector släppt omsättningen för Q4 2013 och en guidning för 16% tillväxt i 2014, baserat på stark utveckling i januari, tillväxt i framförallt Sverige och Danmark samt en stillastående marknad för ägarskiftesförsäkringar. Starka siffror alltså men det finns också ororsmoln på himlen: bostadsmarknaden i Norge utvecklas svagt. Men jag är inte orolig för mitt innehav. Protector är en pengamaskin som förhoppningsvis kommer finnas länge i portföljen, även om enskilda år kan bli väldigt slagiga på grund av börsnedgångar eller svag bostadsmarknad.

http://www.dn.no/forsiden/naringsliv/article395069.ece

För er som är intresserade av Protector Forsikring så berör denna artikel hur de kom in på marknaden för ägarskiftesförsäkringar när de var nystartade 2004.


http://www.gurufocus.com/news/134142/how-much-would-you-pay-for-this-company-#134160

Vad skulle du betala för detta företaget utan att veta något mer om det?
I kommentatorsfältet kommer det fram vilket företag det rörde sig om, och jag måste erkänna att min väldigt snabba "system 1" värdering av bolaget förändrades ganska drastiskt när jag fick veta vilket det var. Men det bevisar väl egentligen bara att bolagsanalys är mer än rena siffror och finansiell analys. I vilket fall var det en intressant tankeövning!


http://www.lloyds.com/~/media/Files/The%20Market/Tools%20and%20resources/New%20Market%20Intelligence/Market%20Presentations/Europe/nor_mi_2012_05_05_Market%20Presentation.pdf

En intressant genomgång av de nordiska försäkringsmarknaderna av Lloyds. Man ser b.la. marknadsandelen till de stora jättarna och hur denna har förändrats över tid, genomsnittlig combined ratio med mera.

http://www.fool.com/investing/general/2013/08/02/who-should-try-to-beat-the-market.aspx

Diskussion om huruvida man ska bedriva "stock picking" och försöka slå index, med indrag från Graham och Jason Zweig. Tack Kalle56 för tipset. Relevant i förhållande till en aktuella diskussionen om indexinvestering hos lundaluppen.

http://blogs.rhsmith.umd.edu/davidkass/uncategorized/warren-buffetts-meeting-with-university-of-maryland-mbams-students-november-15-2013/

En kort textintervju med oraklet från Omaha. Alltid intressant att höra vad han har att säga!

Jag tycker det var kul med Buffetts politiska referens till John Rawls, en idé som jag sympatiserar med: att man ska bygga sina politiska värderingar kring en idé om att man skulle kunna födas in som vem som helst i samhället, och ändå vara nöjd med sina möjligheter och sin utgångspunkt i samhället. Buffett är en klok man.


http://gregspeicher.com/wp-content/uploads/2012/02/115-Profitable-Investing-Ideas.3.pdf

Den amerikanska bloggaren Greg Speicher har satt ihop en e-bok med en checklista eller idélista där han radar upp 115 olika råd som han har samlat på sig - rekommenderas.http://www.hbs.edu/entrepreneurs/pdf/tommurphy.pdf

Tom Murphy berättar om sitt liv och hur han byggde upp Capital Cities med Buffett på aktieägarlistan.
2 kommentarer:

  1. Intressanta länkar! Gick nyss tillbaks hit för att kolla på en länk igen :-)

    SvaraRadera
  2. Kul att någon uppskattar dem :) snart kommer ett mer spännande inlägg.

    SvaraRadera