lördag 10 maj 2014

Protector Q1 - kort kommentar

Protectors rapport för det första kvartalet 2014 var ganska trevlig. Mycket kraftig omsättningstillväxt, fint resultat och investeringsportföljen har växt med 24% y-o-y.
Tråkigt att de fortfarande är olönsamma i Sverige och Danmark, men acceptabelt med tanke på den kraftiga tillväxten på 92%. Vore dock skönt om de lyckas växa in i nuvarande kostym och uppvisa en CR under 100 för helåret, det borde de klara.

Man ökar andelen aktier i portföljen något till nästan 12%, detta är jag skeptisk till. Man uppger att det beror på att man har börjat investera i Danmark, är det verkligen här Protector har sin expertis?
Eller borde man bara hålla på med försäkringar? Det kan man fråga sig.

Orosmoment att hålla ögonen på framöver är, förutom CR i de nya länderna, att se på konkurrenssituationen i Norge som Aktiefokus har skrivit utförligt om. Ledningen nämner en upptrappning i konkurrensen, och det finns flera tecken på att marknaden kommer att vara dynamisk de närmaste åren. Men bara för att konkurrensen ökar och det kommer in nya aktörer, behöver inte detta betyda att CR för branschen ska upp över 100% i flera år eller liknande, även om risken finns.

Med mitt låga gav och den höga direktavkastningen så ser detta ut att bli en fantastisk investering, och jag kunde inte önskat mig en bättre utveckling. Dessutom är Protector med sin affärskultur och sin låga kostnadsbas - som jag hoppas man kan kopiera i Sverige och Danmark - mycket konkurrenskraftigt inom sina nischer vid en tuffare marknad. Detta är såklart ett hot och kommer antagligen att drabba lönsamheten, men på lång sikt finns det också betydliga möjligheter vid en svagare marknad.

2 kommentarer:

 1. Det som jag funderar över och säkert kommer gräva i är hur utvecklingen inom olika sektorer på försäkringsmarknaden har utvecklats i Norge. Något säger mig att det inte är samma sorts utveckling inom olika nischer. Mäklade försäkringar mot stora bolag känns som en hårt konkurrensutsatt marknad, men där Protector har lyckats väldigt bra. Men har inte konkurrensen varit ganska hård där länge?

  Privatmarknaden känns som en annan femma med annan dynamik eftersom privatpersoner (och små företag) köper försäkringar på helt andra sätt än stora företag och offentlig sektor.

  Orosmoment, ja, men hur stort vet jag inte och det blir nog bara dumt att gissa. Däremot kan det vara intressant att se på olika delar av marknaden. Jag har för mig att det fanns statistik på det, ska gräva lite vid tillfälle.

  2 % danska aktier känns inte klockrent men att å andra sidan sitta med bara obligationer är ingen höjdare heller. Tajmingen och erfarenheten inom området kan man dock fundera kring. Ska vi hobbyinvesterare säga, förresten ;-)

  SvaraRadera
 2. Glädjer mig alltid åt en ny djupdykning! Förmodligen är marknaderna för medelstora och större företag och kommuner relativt effektiva, medan det säkert finns större inlåsningseffekter och mer trögrörliga kunder bland privatkunder :)

  Samtidigt är nog mäklade försäkringar en lättare nisch för Protector att röra sig på, där de slipper tänka på marknadsföring och försäljningskanaler, utan kan fokusera på att skriva riktigt konkurrenskraftiga försäkringar till en låg kostnad. Dessutom har banker och liknande skalfördelar inom befintlig kundmassa, varför inträdesbarriärerna till privatmarknaden kanske är högre?

  Ja, nummer tre med 20% marknadsandel var verkligen glada nyheter.

  Jag tycker bara att de kunde skippa att syssla med stockpicking och inköp av dyra fonder utan bara hålla sig till indexfonder isåfall. Ett norskt försäkringsföretag som börjar stock-picka i Danmark känns inte som en början på en framgångssaga, framförallt inte när man ökar aktieandelen när marknaden står högt, det känns upplagt till att bli ett kraftigt negativt resultat i dåliga tider vilket lätt leder till att ledningen då ser till att minska aktieandelen för att blidka aktieägarna. Då har man helt plötsligt systematiserat att köpa dyrt och sälja billigt...

  Men jag håller med om att bara obligationer inte heller är optimalt i längden... man får väl hoppas att de hittar en investment manager med lite "alpha", hehe. Chansen för det är nog minimal.

  SvaraRadera