söndag 25 januari 2015

MiX Telematics: en kort översikt

Jag väljer här att posta en kortversion av min analys av MiX Telematics, full version kommer när den är klar och kommer att vara betydligt längre och innehålla fler detaljer. Denna version omfattar inte alla relevanta fakta, men ger översikt och kanske mersmak.

MiX Telematics är ett Sydafrikanskt telematikföretag, som utvecklar och säljer mjukvara och tjänster till privatpersoner och företag som äger bilar, lastbilar och andra motorfordon. Syftet med mjukvaran är att:

 • Reducera bränslekostnader och andra operationella kostnader
 • Öka effektiviteten (genom förarassistens, förbättrad körstil och bättre rutter)
 • Underlätta regel- och lagefterlevnad
 • Öka förarens säkerhet
 • Hantera risk; reducera olycksrisk och försäkringskostnader m.m.
 • Reducera eller utrota stöldrisker (produkten Beam-e är en storsäljare i Sydafrika och förväntas att bli det i Brasilien i framtiden, den säljer bra både till privatpersoner och företag)
En kort översikt kan man få av deras företagsfilm; ett något komiskt koncept, men denna är faktiskt ganska informativ: https://www.youtube.com/watch?v=linRVcxFago#t=64

MiX är närvarande i de flesta segment inom telematik, men det område där man främst vill växa framöver - vilket jag ser som mycket positivt - är bland premiumkunder som föredrar SaaS-lösningar, ofta har en stor fordonsflotta och som kräver specialanpassade lösningar. Detta segment har höga inlåsningseffekter, och segmentet är inte i fara för att bli "commoditized" som de enklare produkterna är - till exempel spårningstjänster för stulna bilar. Tillväxt inom SaaS är högst skalbart och varje ny inkrementell kund tillför mindre kostnader än den förra - lönsamheten kan förväntas öka med omsättningen, på lång sikt. Trots detta finns det en risk för "commoditization" för de enklare, standardiserade produkterna i framförallt Sydafrika, och om tillväxten tar fart i Brasilien framöver kommer dessa produkter antagligen fortsätta att utgöra en betydlig andel av omsättningen (förmodligen 10-40%).

MiX Telematics var en populär aktie fram till sin andra IPO där man introducerade sina ADRs på NYSE sommaren 2013, därefter har kursen sjunkit kraftigt. Tillfälliga problem såsom att försäljningspartnern på den Brasilianska marknaden blev uppköpt, makroekonomiska problem i Sydafrika och ökande kostnader har fört till reducerad vinst (trots att omsättningen växer tvåsiffrigt) - expansionen har också bidragit eftersom man har förstärkt försäljnings- och marknadsföringsorganisationen ganska kraftigt i år, något som kostar. Det finns dock flera tecken/indikationer på att detta kommer att förändra sig framöver. Mer om det i min fullständiga analys - jag nöjer mig med att konstatera att dagens vinst sannolikt är ganska nedtryckt och att det finns stora möjligheter för att företaget kan växa vinsten i takt med eller snabbare än omsättningen framöver (omsättningen växte med 9.5% 2014, och 2015 har den växt med 11% - återkommande kunder eller prenumeranter växer dock 20+% årligen).

MiX Telematics har en trevlig balansräkning, i princip fri från räntebärande skulder. Man har 2,5 USD per ADR i kontanter, att jämföra med kursen på 6 dollar. Detta är en följd av IPOn och man har ett uttalat mål om att använda pengarna till tillväxtinvesteringar, organiskt eller i form av förvärv. Den enda plumpen i protokollet är Goodwill på 2 USD per ADR, men detta är sannolikt rättvist eftersom man har et stort antal patent och produkter (till exempel Beam-e, men också SaaS-plattformar för större företagskunder etc.) som antagligen försvarar värdet.

Branschen spås växa kraftigt i framtiden, och MiX är optimalt positionerade med en produktportfölj av hög kvalitet och global närvaro. Branschen är i grund och botten ganska sexig och när marknaden ändrar sin uppfattning om bolaget igen så är luftiga värderingar återigen sannolika. Sådant skapar överavkastning. 

Företaget är i grund och botten en mycket välskött framgångshistoria, med kraftig tillväxt och trots att man inte är en jättestor spelare globalt sett, så har man antagligen den största globala närvaron i branschen med stor exponering mot tillväxtmarknaden men ambitioner om att växa framförallt i EU/USA. Man har egna operationer i 7 länder, men säljer genom partners i 120 länder. Billig (eftersom Sydafrikanska löner är låga globalt sett) och effektiv R&D gör att man spenderar mycket mindre på R&D än konkurrenterna, mätt i % av intäkterna. Bilden nedan ger en geografisk överblick, men är 1,5 år gammal (tror inte mycket har förändrats, dock).Värdering


P/E för innevarande års prognos är 20 justerat för valutaeffekter (kassan hålls i USD, Rand är redovisningsvaluta), 17 på det brutna räkenskapsåret (1/4-31/3) för 2014 justerat för valutaeffekter. P/E ttm utan hänsyn till valutaeffekter är 12-14. Inga siffror är justerade för kassa eller liknande - den stora kassan får man ha med sig i bakhuvudet, och man kan förstås roa sig med att räkna på evt. vinstökning från ett förvärv eller liknande tillväxtinvestering, som kassan skulle kunna ge.


P/S är 1.7 och EV/sales 1.1.

EV/EBIT beräknat på balansräkningen från H1 '15, USD/Randkursen 21/1 och EBIT från 2014 fick jag till 6.9, men någon får gärna dubbelräkna här.

ROE har historiskt legat på 11-14% med en peak på 21% år 2008, men TTM är ROE bara cirka 10%, här får man dock beakta den stora kassan som inte utnyttjas och de tillfälliga problemen. Totalt sätt är detta den största svagheten i caset enligt mig, men jag har valt att godkänna MiX som en långsiktig portföljkandidat i vilket fall, eftersom företaget växer kraftigt och kommer att kunna uppvisa en högre ROE när de uppnår högre skala. Operationerna i många länder (Australien, Brasilien, USA..) är knappt lönsamma utan ganska nyetablerade, hemmamarknaden är lönsam men man har som sagt en del motvind där för tillfället.

Uppskattar all kritik, input och kommentarer! Kom gärna med frågor också.7 kommentarer:

 1. Spontant ser det intressant ut P/S 1,6 brukar vara vad jag förväntar mig på nischade programvaurbolag i Sverige.

  Nu är det här så klart bara en sammanfattning men den fångar definitivt mitt intresse. Bra bolag, spännande region, bra inköpsvillkor och intressant sektor. Ser fram mot mer!

  SvaraRadera
 2. Roligt att höra! Jag har varit lite kluven till det hela men efter att Gustav har lugnat mig lite på valutafronten (Randen är ganska instabil) och jag har tänkt över kapitalavkastningen (den är något låg för ett evigt innehav historiskt sett) - den har alla förutsättningar för att öka i takt med att de uppnår fler stordriftsfördelar även utanför Sydafrika.

  Fortsättning följer!

  SvaraRadera
 3. Fin spaning! Kan finnas inlåsningseffekter och byteskostnader för när man väl installerat det hela byter man väl inte gärna?

  Men det som man bör fundera på är teknikriskerna, hur konkurrenterna ser ut och om nya aktörer kan bryta in. Kan t.ex. Google, mobiloperatörer (via appar) eller biltillverkare (via förinstallerad utrustning) konkurrera? Skulle inte tro det utan spånar bara...

  Får hursomhelst en positiv "Vitec/Axis- känsla" av bolaget och ser fram emot fortsättningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, när det kommer till större premiumkunder så finns det starka incitament till att behålla en leverantör. Men när det gäller de enklare produkterna är konkurrensen mer brutal, MiX' har dock vissa fördelar såsom billig FoU, samarbetspartners och en innovativ kultur, men det är ingen väldigt attraktiv marknad i de enklare segmenten. Dock har man ett starkt fotfäste i Sydafrika, men expansionen i Brasilien är ett riskmoment - dock tror jag konsumentmarknaden där är underpenetrerad och då kanske MiX kan få "first mover"-fördelar, vem vet.

   Google skulle såklart kunna konkurrera med mjukvara, men för mer avancerade produkter kräva också hårdvara och det är knappast något Google ger sig in på. Särskilt lastbilstillverkade har redan idag OEM-lösningar i fordonen, men som jag har förstått det är dessa oftast/alltid av enklare karaktär och många företag behöver också callcenter eller annan service (sådant som MiX kan förse sina kunder med i stora delar av världen). Det är definitivt en viktig konkurrent dock, det kan ju bli svårt för MiX att sälja sin hårdvara om liknande hårdvara blir fabriksstandard - än så länge (som jag har förstått det) är telematikutrustning utöver den allra enklaste typen, något som man måste välja till och som kostar extra. Och då tror jag åtminstone större företag väljer den bästa produkten och servicen på marknaden, hellre än den bekvämaste - tillverkarens. Men för mindre företag med lägre krav så kan det säkert vara ett alternativ, och alltså en farlig konkurrent.

   Tack =)

   Radera
 4. Kanske värt att läsa för kritiska frågor att svara på i analysen?
  http://seekingalpha.com/article/2789465-mix-telematics-a-rare-opportunity-to-buy-a-stake-in-an-excellent-company-at-an-excellent-price

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var genom ovanstående artikel som jag hittade bolaget faktiskt! Men tack så mycket :)

   Radera
  2. Jo, fick mig ett skratt nu när jag såg det.

   Satt och läste med SeekingAlpha appen men hann inte ned till din kommentar förrän nu.

   Radera