lördag 30 november 2013

Min portfölj - SJR, Vitec och eWork


SJR - Ett litet innehav som fokuserar på rekryterings- och konsulttjänster samt karriärrådgivning för tjänstemän inom ekonomi, bank och finans. VD Per Ogunro startade företaget och äger en rejäl bit av det, något som jag ser som väldigt viktigt, framförallt i denna typen av företag.
Deras nischning och specialisering är tilltalande och det senaste året eller så har man haft en ensiffrig tillväxt samtidigt som deras marknad har minskat något, man tar alltså marknadsandelar. De behöver inte mycket kapital för att växa utan kan dela ut det mesta, medans det de behåller investeras till en hög avkastning. Ett trevligt inslag är deras CSR/välgörenhetsarbete som är ganska ambitiöst.

Hade önskat ett större innehav men en vacker dag kommer det nog en lägre värdering - även om SJR verkligen inte är överprisade vill jag helst se en avkastning på minst 10% (som nedre gräns i ett sannolikt scenario), och till dagens värdering ligger detta i mitten/övre delen av intervallet.

Vitec - Ett litet företag som har siktat in sig på smala mjukvarunischer inom ett par olika branscher. De har uppvisat en kraftig historisk tillväxt som förmodligen inte kommer att upprepas på samma sätt, men jag hoppas ändå på en del framtida tillväxt, förmodligen kommer en substantiell del av denna komma från förvärv. Vid bara en bibehållen vinstnivå kommer jag trots detta få en tillfredsställande (men inte mer, GAV är väl ca 70) avkastning, detta är jag väldigt glad i - sannolik tillväxt utan att denna är inprisad i aktiekursen.
Vitec har stött på en del motgångar i det sista men inget allvarligt, man jobbar på som vanligt med en nästan ständig integrering av förvärv och man har strukturerat om verksamheten en del de sista två åren.

De två grundarna är storägare och ledare som alltså har byggt bolaget från botten och upp. De uppvisar hög integritet, tålamod och verkar inte göra något förhastat som att köpa något som är för dyrt. Vitec har en historik som förvärvsmaskin som har köpt lönsamma, välskötta bolag till ett relativt billigt pris och sedan höjt lönsamheten genom olika koncernfördelar. Nischernas litenhet gör att de stora drakarna inte är något hot, men kan också begränsa framtida utveckling. Konkurrensfördelarna ser ut att vara ganska rejäla, med höga byteskostnader och "effective scale", alltså att marknaden är så liten att det inte finns belägg för något stort antal aktörer. I framtiden förväntar jag mig som sagt en viss vinsttillväxt - inget explosivt, men kanske går man också in i någon ny nisch eller gör något större förvärv.
Aktieingenjören har skrivit mycket bra om Vitec, och om jag inte minns fel var det också via honom jag hittade företaget. Gustav på gustavsaktieblogg likaså.


eWork - Ett sätt att ta del av den lönsamma konsultmarknaden utan några av de traditionella riskerna. En enligt mig ganska genialisk B2B affärsidé som dock självklart går att kopiera, men eWork har blivit ganska stora på ganska kort tid och jag tror att de har starka konkurrensfördelar i form av "first mover advantage" och nätverkseffekten. Med en objektiv urvalsprocess och effektiv administration underlättar de livet för sina kunder, och gör det lättare för många konsulter/konsultverksamheter att få projekt eller längre kontrakt att jobba med.

Sedan ska man aldrig överskatta dessa och utan en ledning och styrelse som verkar ytterst kompetenta så hade jag inte investerat i eWork. Salénia AB, styrelseordförandens bolag äger knappt en fjärdedel av företaget och även VD har en substantiell del, annars är ägarskapet relativt splittrat, bland annat äger Öresund ca 7%.

Jag köpte in mig efter en lång period av tillväxt till ca P/E 15, och överskattade kanske därmed den framtida tillväxten något. När jag köpte hade man växt med 20-30% per år de senaste åren men nu har det saktat ner, och kombinerat med en krympande marginal på grund av stora, långsiktiga ramavtal har detta gjort att den kortsiktiga utvecklingen inte har varit tillfredsställande sedan köp. Men jag har en stark tro på bolaget på lång sikt, man har en väldigt gedigen affärsmodell som man håller på att rulla ut i hela Skandinavien, den är skalbar, kräver väldigt lite kapital och resten kan delas ut. 


Detta var sista delen, och hela portföljen är redovisad. Jag vill gärna ha kommentarer och frågor om mina innehav, och en massa kritik!! 

4 kommentarer:

 1. 2 bolag jag är intresserad av om jag får dem till rätt pris och ett bolag som jag brukar beskriva som mitt bästa köp. Kul med överlapp ;-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är alltid trevligt med lite bekräftelse från investerare med renommé! ;)

   Vad anser du vara rätt pris?

   Radera
 2. Intressant!

  Många intressanta bolag även om jag själv bara har tittat noggrannare på våra överlapp Nordjyske och Protector.

  Ework läste jag en sågning av i kommentarsfältet till Gustavs inlägg om bolaget, det borde du ta en titt på.

  HM har jag tidigare ägt, men de är ju för dyra! Och hur den värderingen kan vara motiverad med tanke på att bolaget har svårt att öka vinsten har jag lite svårt för. Själv har jag ju gått över till en strategi att köpa en indexfond istället för att försöka värdera storbolag. Då får jag med utvecklingen från alla bolag jag inte förstår mig på också, på gott och ont!

  Du skrev inget om fördelningen mellan bolagen i din portfölj. Har du en mindre skev fördelning än vad jag har i min portfölj så är det i och för sig säkert inga problem. Men jag måste fråga; är innehaven ungefär lika stora eller är det något bolag du har satsat extra i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback! Jo jag har läst det om eWork men det förändrade inte min syn nämnvärt, de konkurrenter som finns i Sverige som försöker bygga en liknande mäklartjänst är inte i närheten lika stora och verkar inte riktigt lika seriösa som eWork.

   Nej jag har minskat i H&M på 278 men pga bolagets kvalitet valt att behålla resten, med tanke på risken att de växer in i sin värdering. Det finns trots allt underlag för en vinstexpansion med ökande marginaler även om jag inte räknar med det, sedan har jag ett GAV på 200 och vill helst undvika vinstskatten :)

   När det gäller fördelningen så kommer det i nästa inlägg, men Nordjyske och Protector är störst och SJR samt Pricer minst.

   Radera