torsdag 23 oktober 2014

NAXS - Delårsrapport och avyttring


Som jag konkluderade här är mitt innehav i NAXS inte menat som ett evigt sådant, och nu har jag avyttrat det. Lade in en säljorder på 46 kr för ett tag sedan, som gick igenom efter en riktigt bra kvartalsrapport. Man kunde definitivt argumentera för att behålla ett tag till, med tanke på den gynnsamma exitmarknaden för underliggande bolag just nu, med låg ränta och många innehav inköpta billigt i kölvattnet av finanskrisen. Den starka utvecklingen under Q3 ledde också till att jag sålde under substansvärdet, men eftersom kassan fortfarande uppgår till ca 16% av substansen så tycker jag inte att detta är en katastrof.
NAXS är ett speciellt case och jag tycker det är skönt att slippa att ha ett innehav med så dålig insyn i de underliggande bolagen. Men jag var kanske lite för "trigger-happy" och kunde kanske hellre väntat på att fler av de nu alltmer mogna innehaven skulle avyttrats, för att så utnyttja ett högre substansvärde. Jag valde dock att inte spekulera i detta på grund av den dåliga insynen och de relativt dåliga oddsen för Private Equity som jag upptäckte i mitt tidigare inlägg om Private Equity. En annan anledning till att jag valde att avyttra nu är att jag har alternativa investeringar att stoppa pengarna i, mest sannolikt blir det Admiral och/eller Vardia.

Mitt ursprungliga case om uppvärdering till substans understött av ett ökande substansvärde på grund av fina inköpsnivåer under/efter finanskrisen realiserades, och jag hade riktigt tur med lågräntemiljön och den starka börsutvecklingen som har bidragit till att NAXS underliggande innehav har gett en IRR på 20% och som har gett både substansvärdet i NAXS och aktiekursen bra understöd.

Jag fick en total avkastning i NAXS på 46,7% inkl utdelning. Annualiserat över 1,5 år blir det cirka 29%, trevligt! Av total avkastning består 16.5 %-enheter av en uppvärdering i P/B och resten består av det som Värdebyrån kallar innehavsavkastning. Multipleuppvärderingen är alltså endast drygt 1/3 av total avkastning, och hade substansvärdet stått stilla under tiden hade jag fått en godkänd avkastning absolut sett, men dåligt relativt index.

8 kommentarer:

 1. Hej!

  Tack för en bra blogg!

  Vore kul om du kunde lägga till min blogg i din lista i högersplaten.
  Kampen mot index

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv. Det kan vi ordna, du får gärna lägga till min i din länklista också :)

   Radera
 2. Det lutar mot ett admiral köp. Egentligen bara 3 saker som stör mig: den spretiga expansionen och den låga avkastningen på floaten. Också irriterande högt courtage och så verkar den inte att ha på isk (nordnet). Annars känns det lite som ett Wonder campat med en vd och storögt som verkar riktigt hyvens.

  Ernesto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Håller med om expansionen, den är problematisk men erbjuder också en stor uppsida på lång sikt :) När det gäller floaten så är det ju en del av kärnstrategin, minimera ränterisken och låta andra hantera sådana saker. De sparar en hel del kostnader på en liten (obefintlig?) avdelning för att förvalta floaten. Dessutom står det för en extrem liten del av vinsten och värdet - fokusera på total lönsamhet istället, är min melodi :)

   Läs även Valueandopportunity's analys av Admiral om du vill, glömde länka till den i analysen (det var där jag först snappade upp Admiral):
   http://valueandopportunity.com/2014/06/18/admiral-plc-isin-gb00b02j6398-short-candidate-or-outsider-company-with-a-moat/

   Han skriver intressant om konventionellt tänkande kring försäkringsbolag vs. Admirals filosofi - det hjälper till att ta fokus bort från floaten!

   Ja håller definitivt med om det sista du säger. Wonderful company är lite av en floskel men för vissa bolag tycker jag man kan använda det - H&M, Admiral och TGS Nopec är några som jag har kommit nära.

   För min del är problemet snarare att jag inte har tillräckligt med investerbara medel - har pengar till en mindre post just nu men det lutar åt att det blir Vardia för min del faktiskt. Har inte bestämt mig ännu dock. Admiral kommer att finnas i bakhuvudet vid en hypotetisk avyttring av Nordjyske dock, till exempel. Jag tycker definitivt att det är köpvärt till dagens värdering och det är ett bolag som man förmodligen kan behålla åtmistone tills nuvarande ledning hoppar av tåget helt - även som ägare dvs.

   Radera
 3. Oj blev mkt fel där. Wonderful company. Storägare.

  SvaraRadera
 4. Bra artikel! Tänkte också på Geico men mer hur de skulle kunna krossa dom i usa. Ser en reklamfilm med en ödla och elefant och ödlan vinner...

  Ernesto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Admiral kan klara sig mot aktörer som Geico, men jag är inte tillräckligt insatt för att kunna bilda mig en uppfattning. Man kan heller inte säga nåt förräns Admiral har byggt tillräckligt stor skala, men kan de uppnå en liknande CR som i UK så ska det mycket till för att konkurrera ut dem på pris...

   USA är den marknad i världen med störst andel internethandel. När konsumenterna bara lärt sig att handla också försäkringar online och företrädelsevis genom prisjämförelsesajter, så kommer det antagligen att poppa upp fler och fler aktörer som likt Admiral bara agerar på internet och därmed har stora kostnadsfördelar. Men då kommer Admiral ha en del "first-mover advantage" samt att de egna jämförelsesajterna erbjuder en fördel, och lyckas man kopiera lågkostnadskulturen från UK så kommer de fortfarande ha en ganska rejäl edge mot även ny, lågkostnadskonkurrens. Dessutom är Admirals affärsmodell överlägsen den som t.ex. Geico har, eftersom man är långt lönsammare. Geico har en bra lågkostnadsstruktur men är anpassade till den äldre strukturen på marknaden, deras stora (enorma?) fördel är att de kan allokera floaten på ett mycket lönsamt sätt genom Buffett. Admiral sysslar inte med förmögenhetsförvaltning, bara med försäkringar. Ränterisk och liknande slussar man i hög grad vidare till åter-/medförsäkrare :)

   Radera
  2. Är inte heller tillräckligt insatt men Geicos Cost Ratio ligger runt 16 har jag för mig och CR runt 93 och då spenderar man nog ganska mkt på reklam. Man drog ju sig ur tyskland för att konkurrensen var för hård och jag tror Geico skulle sätta hårt mot hårt om de kände sig hotade.

   Ernesto

   Radera