fredag 7 februari 2014

Ateas bokslut

Atea redovisar en vinst på ca 3 kr och föreslagen utdelning är 2*3 kr, man fortsätter belåna sig för att dela ut pengar alltså. Men hela utdelningsökningen kommer inte därifrån, man har effektiviserat sig genom att minska arbetskapitalet och detta finansierar 25% av den totala utdelningen. Soliditeten är nu nere på 30%.
Utsikterna för 2014 är enligt IDG goda, de förutspår 3.9% procent tillväxt i Ateas "blue box", deras olika marknadssegment viktade som i Atea. Man annonserar ganska massiva kostnadsbesparingsprogram som kommer slå in under 2014-2016, lejonparten redan nu under 2014 på grund av personalminskningar. Man "nearsourcar" även en del funktioner till Baltikum, precis som man gör åt sina kunder, och sänker därmed kostnadsmassan ytterligare. Positivt är också att hårdvarusegmentet faktiskt växte med 2% under 2013, dock kan detta vara en av orsakerna till den försämrade lönsamheten. Man upprepar det långsiktiga målet om en EBITDA marginal på 6%, mot 3.6% 2013.


På lite längre sikt är jag positiv till Atea och även om jag inte gillar att man försvagar sin finansiella ställning så kan det hända att aktien har en rättvis värdering idag. På ett sätt kan det dock kännas som att styrelsen gör det som en riskkapitalägare hade gjort om man hade lyckats sälja till dem under 2012: kramar ur pengar från balansräkningen och höjer belåningen successivt. Men det är i så fall bara startfasen; jag skulle inte vara särskilt oroad över Ateas finansiella ställning som aktieägare i dagsläget.

Om alla kostnadsbesparingar går som dem ska så kommer de förmodligen att nästan dubbla eller dubbla resultatet för 2014, och direktavkastningen uppgår till strax över 10%. Detta ger förmodligen ett "golv" i värderingen för aktien, tyvärr, och jag avstår att köpa framöver också. Hade kanske agerat annorlunda med ett kassaflöde in i portföljen, men jag tror inte det finns utrymme att öka utdelningen för Atea de närmaste åren. Dessutom finns risken att man för en sådan aggressiv utdelningspolicy bara för att höja kursen, på grund av att Kunøe vill göra en exit.

4 kommentarer:

  1. Måste säga att jag är extremskeptisk till bolag som delar ut mer än vinsten på det här viset. Hade de varit överkapitaliserade så visst, men nu är det väl inte så? Om det inte tvärvänder för Atea har man en taskig sits då man måste sänka en extremt hög utdelning väldigt mycket vilket lär göra investerare ganska besvikna.

    SvaraRadera
  2. Intressant bokslut och som Kenny påpekar är även jag skeptiskt inställd till detta sätt att skapa aktieägarvärde.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med. 31 dec 2012 har man 100 MNOK räntebärande skulder och 31 dec 2013 har man 1200 MNOK. De får visserligen en låg ränta osv. men hade jag varit aktieägare hade jag nog sett efter en exitmöjlighet under 2014-2015, när "uppsidan" i balansräkningen är förbrukad och kostnadsbesparingarna förhoppningvis lyser igjenom i kurs/vinst.

    De hade en väldigt defensiv balansräkning innan 2013 men överkapitaliserade skulle jag inte vilja kalla det. Man sitter ju också på en del goodwill (ca 25% av total balans tror jag).

    Men med det sagt blir jag inte förvånad om vi får se en kraftig resultatsökning i år.

    SvaraRadera
  4. Det är klart att en utdelning som är större än vinsten är en signal till aktiemarknaden om att man förväntar sig en återgång av vinsten framöver så att man täcker utdelningen, men det är ett ganska våghalsigt spel om ledningen inte är ruggigt säker på sin sak.

    SvaraRadera