torsdag 20 februari 2014

Vitec: Bokslutskommuniké

Tänkte bara ge en snabb kommentar på Vitecs bokslutskommuniké
Det finska förvärvet som annonserades i december ser intressant ut. Det utgör 12-13% av omsättningen för 2013 och tillför en ny nisch. Priset ser inte jättebilligt ut med P/S 1-2.4 men å andra sidan är det en attraktiv och stabil nisch samt att företaget verkar ganska lönsamt sett till EBITDA åtminstone.

Är dock orolig för att mjukvara till sjukhus/journaler borde vara något som större internationella aktörer sysslar med också, då programvaran borde vara grovt sett överförbar mellan länder? Och att Vitec isåfall inte uppnår samma konkurrensskydd i denna nischen.

I övrigt ser det ganska bra ut måste jag säga, trots att det blev något av ett mellanår. Trevligt att skulderna minskade en del under året, fast man måste tyvärr ta upp nya lån snart för att betala förvärvet, som ska betalas kontant. AO Fastighet gjorde ett starkt resultat och AO Media visar positivt helårsresultat, om dock minimalt, efter avyttringen av den amerikanska verksamheten. Omställningen till repetitiva intäkter fortsätter och konsult/licensintäkterna sjunker kraftigt, vilket bidrar till omsättningsminskningen. Orosmolnen för AO Mäklare, som 
Aktieingenjören och Småbolag & Undantag har beskrivit, kvarstår. Jag tror dock att detta är övergående problem även om det kan ställa till det ordentligt kortsiktigt. Det är en del turbulens i fastighetsmäklarbranschen med bråk kring Hemnet m.m. som kan gynna Vitecs produkter. Trots detta är det ett potentiellt mycket stort hot på något års sikt, som sagt. 
Det finns alltså en del nedsida i dagens kurs men jag tror på bolagets förmåga att skapa aktieägarvärde på lång sikt och behåller mitt innehav. 

Resultat- och omsättningsutvecklingen för affärsområdet är svagt, men kompenseras av det betydligt förbättrade resultatet för AO Fastighet som visar på styrkan i vitecs diversifiering. 

Både Vitec och AQ group bjuder på OK utdelningstillväxt för året och det visar hur snabbt YOC kan öka för ett lågutdelande bolag som investerar i tillväxt. Vi får bara hoppas att det är en långsiktig trend :)

Nedan följer några grafer från bokslutet.

2 kommentarer:

 1. Kul att läsa om Vitec, och en sen kommentar kommer här.

  Jätteviktigt med konkurrenssituationen för det nya förvärvet och det här är svårt att bedöma som lekman. Jag gillar inte om de börjar konkurrera med stora drakar men jag tycker att de genomgripande verkligen fokuserar på nischer de är eller kan bli ledande i. Förutsätter att de har koll på detta, annars gör de ju en strategiförändring.

  Mäklarsidan är väldigt svår att förutse vad som händer i. Positivt i alla fall att det kanske inte blir en sådan dominerande aktör som det såg ut som ett tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt :) Jag håller med dig, här får man nog helt enkelt lita på ledningen. Om man bortser från mina farhågor så är ju sjukvård konjunkturstabilt och det har sina fördelar med offentliga kunder. Mäklarsidan är ett orosmoment men på lång sikt tror jag inte det är något jättehot mot Vitec.

   Radera